‘Mensen maken de stad’

Breda.nl zet de gebruiker centraal

Breda.nl is dé toegang tot het digitale loket en daarmee een visitekaartje voor de gemeente Breda, de negende stad van Nederland. De Brabantse gemeente zet de behoefte van inwoners, bedrijven en instellingen in Breda centraal, want ‘mensen maken de stad’. Ook op Breda.nl staat de gebruiker centraal. De toptakensite is door ezCompany ontwikkeld op basis van Drupal voor Gemeenten en daar zijn we best een beetje trots op.

Online dienstverlening verbeteren

De vorige website van de gemeente Breda kon technisch gezien niet meer meekomen met de nieuwe ontwikkelingen. Ook wilde de gemeente zichtbaarder worden voor inwoners en haar online dienstverlening flink verbeteren. De nieuwe website moest daarom beter inspelen op de behoefte van de bezoeker. De wens van de gemeente was om een toptakensite te realiseren, met diverse subsites.

Toptakenwebsite door intensief gebruikersonderzoek

ezCompany heeft de nieuwe website voor de gemeente Breda ontwikkeld op basis van Drupal voor Gemeenten (DvG), een opensource distributie ontworpen door ezCompany. DvG biedt gemeenten een slimme toptakenwebsite.

Om inzicht te krijgen in wat bezoekers komen doen op Breda.nl, is allereerst intensief gebruikersonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat 95% van de duizenden pagina's op de oude website nauwelijks werden bezocht. Ook kwam naar voren dat bezoekers op de gemeentesite het meest zochten naar toptaken als paspoort, vergunning en afvalinzameling.

Het aantal pagina’s is vervolgens drastisch teruggebracht (naar minder dan vijfhonderd) en de teksten zijn allemaal herschreven, zodat de informatie voor iedereen toegankelijk is.

Gebouwd met het stabiele opensource webframework Drupal

Ontwikkeld op basis van Drupal voor Gemeenten

Innovatieve lay-outmogelijkheden voor subsites

Het resultaat

De online dienstverlening is optimaal verbeterd. De gebruiker van de nieuwe website staat centraal, zodat de burger een geweldig eenvoudige gebruikerservaring heeft.

Een bezoeker van Breda.nl kan de informatie snel vinden en taken makkelijk uitvoeren (het toptakenprincipe). Zo kun je als inwoner van Breda eenvoudig online een afspraak maken voor bijvoorbeeld een paspoortaanvraag, of een melding doen zoals het doorgeven van defecte straatverlichting.

Een aantal andere websites van de Gemeente Breda, zoals ViaBreda.nl en WolfslaarBreda.nl, gebruikt hetzelfde CMS. De pagina’s van deze subsites kunnen door de redacteuren op een bijzonder innovatieve en vrije manier worden ingedeeld.

Website gemeente Breda

Drupal voor Gemeenten


Sinds de lancering van Drupal voor Gemeenten eind 2014 door gemeente Vught en ezCompany, heeft ezCompany al voor meerdere gemeenten DvG-websites gerealiseerd, voor onder meer Delft, Almelo, Bodegraven-Reeuwijk, Halderberge, Duiven, Zevenaar, Roosendaal en Venray.

Tegenwoordig maken in Nederland 1,7 miljoen inwoners gebruik van DvG-websites.

Interesse in een toptakensite?
Bel of mail Bas!