Alle veelgezochte informatie overzichtelijk op één plek

Vraag een willekeurige voorbijganger op straat wat hij zoekt op de website van zijn gemeente en 9 van de 10 begint over het aanvragen van een paspoort of rijbewijs. Blogposts van de wethouder en foto's van de toeristische hoogtepunten staan zelden op het verlanglijstje van de burger. Toch zien wij nog steeds veel gemeentewebsites voorbij komen waar juist die blogposts en foto's een centrale plek op de website innemen. De Drupal voor Gemeenten website heeft hier een andere kijk op.

Toptaken

80% van de bezoekers komt voor 20% van de taken. Dit is de kern van het toptaken principe en de basis bij de ontwikkeling van Drupal voor Gemeenten. Drupal voor Gemeenten is een slimme, herbruikbare distributie gerealiseerd door ezCompany. Inmiddels maken meer dan 1,7 miljoen bewoners en 30 gemeenten gebruik van een Drupal voor Gemeenten website. Bovendien zijn er naast ezCompany 6 andere leveranciers en is er een gebruikersvereniging opgericht waar zowel leveranciers als gemeenten zich bij kunnen aansluiten.

Foto scrumbord

ezCompany ontwikkelde al een DVG-website voor onder andere:

De gebruiker centraal

Bij de ontwikkeling van Drupal voor Gemeenten staat in alles wat we doen de gebruiker centraal. Wij doen de moeilijke dingen zoals het realiseren van koppelingen en voldoen aan webrichtlijnen zodat de burger een geweldig eenvoudige gebruikerservaring heeft. We toetsen de gebruikersvriendelijkheid met enige regelmaat op straat en in het stadhuis en meten dagelijks wat er op de websites gebeurt.

Slim ontwikkelen

Drupal voor Gemeenten is gebaseerd op de open source gedachte waarin hergebruik de normaalste zaak van de wereld is. De basis is voor iedereen gratis beschikbaar en tijd en budget investeren we in nieuwe componenten. Doordat meerdere gemeenten de investering van een innovatie voor hun rekening nemen, blijft de investering beperkt.

Het software landschap van gemeenten is breed en uitgebreid. Zo zijn er verschillende zaaksystemen en leveranciers die afsprakenmodules leveren. Inmiddels zijn er voor bijna al deze oplossingen koppelingen gerealiseerd waardoor de gebruiker een heel constante gebruikerservaring heeft en de gemeente geen hoge investeringskosten heeft.

Gemeentewebsites worden steeds belangrijker voor het verlenen van excellente dienstverlening van een gemeente aan haar burgers. Het is daarbij niet alleen van belang dat een website altijd beschikbaar is, maar de website moeten ook perfect blijven functioneren bij piekmomenten in bezoekersaantallen. Bijvoorbeeld in het geval van calamiteiten. ezCompany biedt een volledig beheerd en geoptimaliseerd platform aan dat ontworpen is voor maximale snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid van Drupal voor Gemeenten (DvG) websites.

Veilig

Drupal kent een security team dat wereldwijd rond de klok werkt volgens het responsible disclosure model om beveiligingsproblemen adequaat op te lossen. Daarnaast werken we bij ezCompany volgens de  ICT- beveiligingsrichtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Baseline Informatie Beveiliging Gemeenten (BIG). De omgeving is meerdere malen succesvol beoordeeld door externe auditors en voldoet volledig aan de eisen van Logius en wordt middels een TPM-verklaring afgedekt.

Betrouwbaar

Binnen alle projecten die we realiseren, werken we op basis van open standaarden. Daarmee realiseren we hoogwaardige, duurzame en leveranciersonafhankelijke websites. Zo werken we volgens de codeconventies, gebruiken we alleen modules die zich bewezen hebben in de praktijk, alle code wordt intern gereviewed door een collega ontwikkelaar, afwijkingen in code documenteren we, we passen de core van Drupal nooit aan zodat updates altijd doorgevoerd kunnen worden en na oplevering is de opdrachtgever eigenaar.

Snel

Door moderne caching technieken zijn de Drupal voor Gemeenten sites supersnel. Dankzij de schaalbare en redundante opzet is er altijd voldoende capaciteit beschikbaar. Volgens benchmarks bij andere gemeenten kan een DVG-hostingomgeving bij normale omstandigheden 100 tot 150 gelijktijdige bezoekers aan. Dit komt neer op zo'n miljoen bezoekers per maand. In het geval van storingen of een specifieke calamiteit bij de gemeente, is het mogelijk de crisis-/calamiteitenversie van de website te tonen.

'Met Toptaken hebben we een duidelijke structuur en diverse kant-en-klare koppelingen voor handen. Dat scheelt tijd en geld!'

Frank Schaap

Samen slimme websites bouwen?

Bel of mail met Frank.