Voer voor front-enders

Het ‘non-profit en developer-first’ congres Frontend United vindt elk jaar op een andere plek in Europa plaats. Dit jaar was de eer aan Nederland: in Utrecht kwamen front-end developers, vormgevers en Drupal enthousiastelingen met uiteenlopende achtergronden samen. Om front-end gerelateerde kennis, ervaringen en ideeën te delen, face to face. Zo ook ezDevelopers Eric en Bernard…

Eric’s Talk Top 6

Dit jaar was ik aanwezig op Frontend United 2018: mijn eerste ‘front-end only’ event. Tot nu toe bezocht ik vooral evenementen die gericht waren op Drupal of PHP.

In het algemeen: de kwaliteit van sprekers op Frontend United was uitstekend en ik heb handige informatie opgedaan. Het viel me op dat er drie kampen zijn. De sessies waren verdeeld in de Vanilla CSS mensen, met de focus op puur CSS zonder gekheid en op de mogelijkheden die CSS standaard biedt; de accessibility gedreven groep; en de Pro-Javascript beweging die over Vue en React ging.

Van de sessies op Frontend United die ik heb bijgewoond, vond ik een aantal bijzonder interessant:

1. FaCSSt—CSS and Performance
Harry Roberts

Wat betreft performance valt er in CSS nog veel winst te behalen. Front-end architect Harry kwam met goede voorbeelden over hoe je het laden van de CSS voor een site kunt optimaliseren. Hoe CSS en javascript door de browser behandeld worden en op welke manier je daar voordeel uit kunt halen. Een kundige presentatie, met goede praktische voorbeelden.

2. We need to talk about Preact
Sara Vieira

Over de verschillen tussen React en de veel performante versie Preact. Front-end developer Sara gaf tijdens haar levendige presentatie vol informatie een geslaagde live-demo over hoe een React-component in elkaar zit. Mijn voorkeur voor een JS framework gaat nog steeds uit naar Vue, maar deze presentatie heeft me zover gekregen dat ik toch wel eens React/Preact wil proberen.

3. Privacy, data protection, and open source development
Heather Burns

Interessante talk van ‘digital law and policy specialist’ Heather, over de nieuwe GDPR wet en de verschillen in beleving van privacy tussen Europa en Noord-Amerika. Wij als developers dragen bij het schrijven van code en ontwerpen van systemen een grote verantwoordelijkheid dat de privacy wordt gewaarborgd. Zet je aan het denken over de ethiek.

4. Get Your Priorities Straight
Heydon Pickering

Helaas heb ik deze sessie over user experience live gemist, maar uiteindelijk online nog kunnen terugkijken. Web accessibility consultant Heydon geeft voorbeelden van websites die de plank volledig misslaan als het gaat om toegankelijkheid en design. Een wake-upcall: hoe simpeler je website, hoe sneller, en hoe groter de kans dat gebruikers vinden wat ze zoeken! De talk sloot erg aan bij hoe ik zelf naar sites kijk en deed mij denken aan de discussies die ik heb gehad met designers over het nut van design versus functie.

5. PWAs, are we there yet?!
Simona Cotin

Senior Cloud Developer Advocate Simona vertelde over de ontwikkeling dat veel websites steeds meer op apps gaan lijken. Helaas is de ondersteuning van deze zogenaamde Progressive Web Apps nog verre van optimaal. Apple met browser Safari houdt de ontwikkeling behoorlijk tegen, doordat zij veel nieuwe technologieën nog niet hebben geadopteerd, in tegenstelling tot Chrome, Firefox en zelfs Microsoft Edge.

6. Fun with Bluetooth
Niels Leenheer

Leuke presentatie over de kracht van Javascript. Zo is het in een aantal moderne browsers mogelijk om bluetoothapparaten aan te sturen vanuit je browser. Leerzaam? Niet direct, maar wel amusant. De talk van Frontend Engineer en ‘browser geek’ Niels gaf vooral aan dat er ook ruimte is voor ontdekking en plezier als het gaat om nieuwe technologieën.

Tip van Bernard

Ook ezCollega Bernard deed bij diverse talks nieuwe inspiratie op, onder andere over de (nieuwe) mogelijkheden van CSS.

Breaking the norm with creative CSS
Aga Naplocha

Aga, designer en front-end coder bij Adobe, vindt (terecht) dat veel websites er hetzelfde uitzien, terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn. ‘Print’ zou dood zijn, maar we kunnen er nog veel van leren. Sla een willekeurig magazine open en je ziet prachtige layouts en creatieve manieren om foto’s te tonen. Dankzij nieuwe CSS-functies kunnen we de standaard tekstvlakken en vierkante plaatjes weer nieuw leven inblazen. Denk aan clip-path en CSS Masks om afbeeldingen mooi te kunnen knippen, en shape-outside om tekst er op een natuurlijke manier omheen te laten lopen. Combineer dit met transformaties en animaties, en websites worden ware kunstwerkjes die het medium print overstijgen.