Door Albert in Drupal

Verslag: Drupalcon Dublin 2016

Dublin was dit jaar de stad waar weer honderden Drupalistas neerstreken voor de jaarlijkse DrupalCon en persoonlijk alweer mijn 10e DrupalCon. Een impressie van het laatste nieuws over de laatste ontwikklingen van Drupal 8 en de community. 

Dit evenement had meer parallelle sessies dan ooit tevoren waardoor zelfs tijdens de lunchbreak sessies gevolgd konden worden. Maar de conferentie begon traditiegetrouw met de prenote gevolgd door de de keynote van Dries Buytaert en de groepsfoto. We kregen een update over de laatste features die 5 oktober beschikbaar komen in de 8.2 release van Drupal 8. 

Nieuw in Drupal 8.2
Opvallend was dat veel mensen blijkbaar nog niet op de hoogte zijn van de release cycle van Drupal 8 waarbij elke 6 maanden een nieuwe 8.x versie wordt gelanceerd. In elk van deze releases komen nieuwe experimental features beschikbaar. In 8.2 is dat onder andere een gebruiksvriendelijkere manier van blokken plaatsen en menu's bewerken. Hierbij hoef je als beheerder niet steeds te schakelen met de admin-kant maar kun je de aanpassingen veel intuïtiever via de voorkant en de zogenoemde "settings tray" doorvoeren.

Features die al eerder beschikbaar waren zoals BigPipe, Content moderation en Inline Form errors zullen pas als ze stabiel bevonden zijn in core opgenomen worden, maar andere features zitten nog in een ideefase. 

Beyond the page
Ook werd opgemerkt dat Drupal steeds meer "beyond the page" wordt ingezet. Vodafone gebruikt Drupal voor in-store kiosken en Lufthansa voor hun in-flight entertainment systeem. Dit gebeurt dan vaak in een decoupled oplossing dankzij de REST API mogelijkheden van Drupal.

Deze ontwikkelingen passen in de trend waarbij populaire javascript front-end frameworks ingezet worden en Drupal puur als backend CMS wordt gebruikt (kijk naar Wordpress Calypso). Dit heeft voor- en nadelen en momenteel wordt onderzocht of er gestandaardiseerd moet worden op één bepaald framework. Dries liet wel doorschemeren dat Ember zijn persoonlijke voorkeur heeft vanwege de community. In een latere sessie werd ook behandeld hoe je Ember in een decoupled opstelling kunt gebruiken door middel van JSON API.

https://twitter.com/nod_/status/780699419146588161

Frontend
Voor javascript ontwikkelaars zijn er echter meer interessante ontwikkelingen. Zo biedt het Waterwheel project een library om direct met javascript via REST met Drupal te praten. Er ontstaan zelfs SaaS diensten die alleen een backend CMS met een API aanbieden. Maar ook als je "gewoon met Twig" in Drupal 8 als frontend wilt blijven werken, was er genoeg interessants. Zo ramde Morten er in 60 minuten 21 tips en best practices doorheen wat betreft theming in Drupal 8.

Reflectie
Dries vroeg zich af wat de drijfveren zijn achter een enorm project als Drupal, waarbij duizenden mensen over de hele wereld betrokken zijn. Want Drupal heeft de afgelopen jaren het leven van veel mensen in positieve zin veranderd. Zo kwamen er honderden mensen bij elkaar na een tornado in Oklahoma om samen een site te bouwen om de getroffenen te helpen. Andere video's laten zien hoe mensen over de hele wereld een beter bestaan kunnen opbouwen dankij het (remote) werk dat ze kunnen doen met Drupal. Mensen helpen is een drijfveer, maar ook het nastreven van een Open Web. Mooi natuurlijk, maar al met al kwam deze boodschap erg Amerikaans en zoetsappig op mij over. Misschien zijn wij Nederlanders hier te nuchter voor?

Trends
Een trend die zich al een tijdje aftekent en ook deze DrupalCon ter sprake kwam, is gepersonaliseerde content en website morphing. De website verandert hierbij automatisch aan de hand van gedrag van bezoekers. Vooral voor toepassingen met een duidelijke conversie (e-commerce) wordt dit een haast onmisbare tool waarbij het gedrag van bezoekers geanalyseerd wordt en op basis daarvan specifieke doelgroepen getargetet kunnen worden. Indien juist gebruikt kan dit tot een betere gebruikerservaring leiden en optimalisatie van de website. Drupal kan dit nog niet out of the box, maar er ontstaan wel steeds meer diensten die prima integreren met Drupal.

Technoethics
De keynote van Emer Coleman was kort maar krachtig en ging over techno-ethiek. Hoe komen privacy, winst en mensen samen in diensten zoals Facebook, Google en Instagram? En wat voor invloed heeft dat op onze maatschappij? We krijgen al deze diensten gratis en zijn ons ondertussen wel bewust van het feit dat - als we er niet voor betalen - wij het product zijn. Maar is de volgende stap niet dat wij iets terugkrijgen van al die waarde die deze bedrijven met ons creëren? Mark Zuckerberg doet soms uitspraken die zouden passen bij een totalitair regime, is dat iets wat we accepteren? Als de robots komen, dan pakken ze niet alleen de slechte baantjes maar alle banen. Gevolg zal zijn dat de middenklasse uitgehold wordt? Hoe gaan we om met al deze vragen? Emer wilde vooral een stukje bewustzijn en discussie losmaken. Zelf merk ik wel dat steeds meer mensen buiten onze branch zich bewust worden van dit soort privacyvraagstukken, dus wellicht werpt het zijn vruchten af.

Backend
Als ontwikkelaar was ik natuurlijk vooral geïnteresseerd in de verschillende sessies in de "backend track" en daar waren er genoeg van. Van programming design patterns en de typed data api tot aan mastering dependency injection. Ook de populariteit van Docker is aan een flinke opmars bezig getuige meerdere sessies over dit onderwerp. Mooi was het ook om te zien hoe belangrijk testing is binnen de community: meerdere sessies gingen over dit topic waaronder PHPunit testing en het automatiseren van diverse testmethoden in je proces. Fijn dat dit ook al zaken zijn die bij ezCompany opgepakt zijn zodat de kwaliteit van de code hoog is en blijft.

https://twitter.com/sensiolabs/status/780792098505261056

Talk is silver, code is gold
Een bekend gezegde binnen de open source community, want na al dat gepraat was het ook fijn om de handen uit de mouwen te steken en ook wat bij te dragen. Daarom heb ik tijdens de laatste dagen een Drupal 8 versie van de Guardian module gemaakt. Deze module verbetert de veiligheid van een Drupal website door de "root" user met id=1 beter te beschermen, reviews zijn welkom!

Biertjes
Het gaat bij de DrupalCon gelukkig niet alleen om code: er staan genoeg social events op het programma. Zo waren we maandagavond bij een diner met een aantal mensen uit de Nederlandse community en dinsdagavond was het officiële openingsfeest (op een boot). Afsluitend was er de traditionele Drupal Trivia Night die ieder jaar georganiseerd wordt door de Ieren, wat het dit jaar extra speciaal maakte. Natuurlijk ging alles gepaard met de nodige Ierse pinten (Guinness!) en hebben we interessante mensen ontmoet van over de hele wereld. Van Canadezen die in Ierland Mr. Mime probeerden te vangen (Pokemon Go) tot een Boliviaan (die in Zwitserland woont en ons er fijntjes op wees dat er een heel gaaf DrupalCamp in febrauri in Davos is) en alles er tussenin. Tot volgend jaar in Wenen! (Of toch maar Sevilla?)

Bekijk alle foto's op Flickr.