Door Bas in Drupal

Overstappen naar Drupal 8: alles wat je moet weten

Vandaag, 19 november 2015, wordt Drupal 8 eindelijk officieel gelanceerd na jaren van ontwikkeling. Ruim 3300 programmeurs hebben een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de uiteindelijke release van Drupal 8. Voor ons als ontwikkelaars is dat natuurlijk een grote mijlpaal, maar wat betekent de release van Drupal 8 voor jou als gebruiker of beheerder van een Drupal website? In deze blogpost vertel ik je meer over de nieuwe features van Drupal 8, en de consequenties voor Drupal 6 en Drupal 7 websites. 

Wat zijn de voordelen van
Drupal 8 ten opzichte van vorige releases?

Natuurlijk heeft Drupal 8 een aantal voordelen ten opzichte van de vorige releases, anders zou er weinig reden zijn om een nieuwe release uit te brengen. De meeste voordelen van Drupal 8 zijn vooral van belang voor bedrijven als het onze: de mensen die Drupal websites bouwen. 

Toch zijn er ook een aantal punten die voor de gebruiker of beheerder van een website van belang zijn. Zo is er nog meer aandacht voor responsiveness in deze release. Een groot voordeel voor jou als gebruiker of beheerder van een Drupal 8 website is dat ook de achterkant van je website responsive is. Daardoor kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk aanpassingen doen op pagina's, nieuwe pagina's aanmaken en andere instellingen wijzigen via je smartphone of tablet.  Daarnaast is de Drupal 8 release voor een gebruiker of beheerder gebruiksvriendelijker dan de vorige releases, doordat er heel goed is nagedacht over de plaats van bepaalde knoppen en functionaliteiten.

Tot slot is er een inline editor functie toegevoegd aan Drupal 8 waardoor je op een pagina zelf aanpassingen kunt doen in een tekst, zonder dat je daarvoor naar het tabblad "bewerken" hoeft te gaan.

Moet ik overstappen naar
Drupal 8?

Of het op dit moment noodzaak is om over te stappen naar Drupal 8, hangt er grotendeels vanaf of je huidige website draait op Drupal 6, of op Drupal 7. Wanneer je website op Drupal 7 draait, is overstappen niet noodzakelijk, maar bij Drupal 6 websites ligt dat anders. Met de release van Drupal 8, is namelijk ook het einde van Drupal 6 in zicht.

Normaliter komt bij de release van een nieuwe Drupal versie, de oudste versie te vervallen, waardoor er steeds 2 releases van Drupal te gebruiken zijn. Omdat er echter nog heel wat Drupal 6 websites zijn op dit moment, heeft de community besloten om Drupal 6 nog drie maanden lang na de lancering van Drupal 8 (vandaag dus!) te ondersteunen. Vanaf 19 februari zal de ondersteuning van Drupal 6 volledig wegvallen, en worden er dus geen patches meer uitgebracht wanneer er een bug of securitylek wordt gevonden. 

Vergadering

Hoe kan ik overstappen naar Drupal 8?

Om van een Drupal 6 of Drupal 7 website over te kunnen stappen naar een Drupal 8 website, zul je hoogstwaarschijnlijk de ontwikkelaar van je huidige website moeten benaderen. Omdat de techniek achter Drupal 8 wezenlijk anders is dan die achter Drupal 6 en 7, moet de techniek van je website namelijk opnieuw opgezet worden. Het design van je website kan vaak wel op veel vlakken hetzelfde blijven, maar moet meestal toch ook op een aantal punten aangepast worden.

Wanneer je niet zo tevreden bent over de service of de kwaliteit van het werk van je huidige ontwikkelaar, is de overstap naar een Drupal 8 website natuurlijk ook een goed moment om over te stappen naar een nieuwe Drupal leverancier. Het is dan verstandig om eerst een audit uit te laten voeren door de nieuwe leverancier die je op het oog hebt, zodat zij duidelijk in kaart kunnen brengen wat de conditie van je website is op dat moment. 

Wil je meer informatie over zo'n Drupal audit?

Lees dan de blogpost die Bas schreef over de inhoud en de voordelen van een Drupal audit.