Door Milou in Business

Nieuw project live: IVN website

Onlangs heeft het ezCompany team weer een mooi project opgeleverd: de nieuwe website voor IVN. Nu kunnen we zelf wel vertellen hoe dat traject is verlopen en hoe tevreden onze klant is, maar dat kan de klant zelf natuurlijk veel beter! In deze blogpost vind je dan ook een interview met Machiel van Lieshout, adviseur digitale communicatie bij SME Advies en projectleider namens IVN voor dit project. 

Kun je ons iets meer vertellen over de wensen die IVN had voor hun nieuwe website? 

Ik denk dat de belangrijkste wensen vanuit IVN waren dat de website gebruiksvriendelijk en mobile responsive moest worden. De oude website zat technisch niet heel goed in elkaar, waardoor het voor editors vaak ingewikkeld was om simpele dingen op de website aan te passen. Bij de nieuwe website is dus heel goed gekeken naar manieren om het gebruik van de website zo eenvoudig mogelijk te maken.

En verder?

Behalve de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en het feit dat de website volledig responsive is, zijn er natuurlijk nog meer functionaliteiten die het noemen waard zijn.

Koppeling met oude website

Om ervoor te zorgen dat alle content van de oude website ook op de nieuwe site terechtkomt, is er een koppeling gemaakt die ervoor zorgt dat zelfs content die nu nog op de oude website wordt geplaatst, ook direct op de nieuwe website verschijnt. Zo geeft deze koppeling alle 170 afdelingen van IVN de mogelijkheid om in eigen tempo over te stappen naar de nieuwe site.

Je eigen mini-site binnen de website

Niet alleen iedere provincie, maar ook alle 170 afdelingen hebben hun eigen mini-site binnen de IVN website die ze zelf kunnen beheren. Zo kunnen er nieuwsberichten en activiteiten op deze websites worden geplaatst, maar bijvoorbeeld ook inschrijfformulieren en contactpagina's. Bovendien kunnen campagnes naar eigen wens worden vormgegeven doordat zaken als lay-out, lettertype en themakleuren zelf gekozen kunnen worden.

Uitgebreide rechten- en rollenstructuur

Binnen IVN wordt onderscheid gemaakt tussen de landelijk beheerders, provinciale beheerders en de afdelingbeheerders. Alle ruim 200 beheerders hebben dus ieder hun eigen rechten binnen de site zodat ze allemaal de voor hun relevante delen van de website kunnen beheren. Bovendien kunnen beheerders ook heel eenvoudig elkaars artikelen publiceren op hun eigen omgeving.

Wat vind je van de scrum werkwijze bij ezCompany?

Voordat ik begon aan dit project, had ik één keer eerder met scrum gewerkt. Dit was echter wel de eerste keer dat ik het gevoel had echt serieus aan de slag te gaan met scrum. Al tijdens mijn eerste gesprek hier kreeg ik een duidelijke uitleg over de werkwijze binnen ezCompany, en de scrumprincipes die hierbij gehanteerd worden. Wat ik goed vind aan de scrum werkwijze bij ezCompany, is dat het niet enkel om het gebruik van chique termen als refinements en retrospectives gaat, maar om de ideeën erachter. Scrum bij ezCompany draagt echt bij aan de processen heb ik het idee, en dat is natuurlijk wat je wil. 

Ben je tevreden over de samenwerking met ezCompany?

Jazeker, ik denk dat ivn.nl een super site is geworden waar niet alleen wij als IVN, maar jullie als team ook trots op mogen zijn. Het fijne aan de samenwerking met ezCompany vond ik de duidelijkheid die de scrum werkwijze met zich meebrengt. Natuurlijk had ik ook wel eens kritiek, zo zou ik soms wel willen dat bepaalde functionaliteiten nog sneller opgeleverd kunnen worden, maar aan de andere kant begrijp ik ook wel dat wij niet de enige klant zijn die jullie moeten bedienen. 

"Wij doen het technisch ingewikkelde werk, zodat het voor de klant zo eenvoudig mogelijk wordt om de website te beheren." 

Jaap Broers
Product Owner bij ezCompany