Door Milou in Drupal

Misvattingen over Drupal en andere open source CMS'en

Bij ezCompany richten wij ons voornamelijk op het ontwikkelen van Drupal websites. Voor ons is dat een logische keuze, maar wij kunnen ons ook goed voorstellen dat het voor onze klanten misschien niet direct duidelijk is waarom wij nu juist voor Drupal kiezen. In deze blogserie gaan we dan ook dieper in op onderwerpen als de verschillende soorten open source Content Management Systemen (CMS'en) en de voor- en nadelen van deze CMS'en. Bovendien geven we een antwoord op de vraag waarom wij nu juist voor Drupal hebben gekozen. In deze eerste blogpost bespreken we de meest gebruikte open source CMS'en en helpen we een aantal misvattingen over deze producten de wereld uit. 

Populaire open source CMS'en

De meest gebruikte open source CMS'en op dit moment zijn Drupal, TYPO3, Wordpress en Joomla!. In grote lijnen lijken deze systemen best veel op elkaar. Zo zijn ze allemaal gebaseerd op dezelfde techniek (PHP en MySQL) en zijn het alle vier systemen om content mee te publiceren. Natuurlijk onderscheiden deze vier open source CMS'en zich ook op een aantal punten van elkaar. In veel gevallen zijn dit echter andere punten dan in eerste instantie wordt gedacht. In deze blogpost beantwoorden we dan ook een aantal veelgestelde vragen van klanten die betrekking hebben op het ontwikkelen van een website in een bepaald CMS.

 

Bepaalt het gekozen CMS de vindbaarheid van mijn website?

Nee, het CMS dat je kiest, is niet van invloed op de vindbaarheid van je website. Natuurlijk verschilt het wel per CMS op welke manier je je website SEO proof kunt maken, maar zowel in Drupal als in TYPO3, Wordpress en Joomla! zijn allerlei basisinstellingen of plugins beschikbaar om een goede vindbaarheid te kunnen garanderen. Zo is het bij alle vier de systemen geen probleem om goede url's, page titles en meta tags te creëren. 

 

Kan de keuze voor een bepaald CMS de mogelijkheden voor mijn webdesign beperken?

Het antwoord op deze vraag is tevens nee. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft een CMS geen enkel effect op het design van je website. Het design van je website wordt namelijk bepaald door het thema dat je kiest. Wel kan het aanbod aan thema's per CMS verschillen, maar in principe is het in ieder CMS mogelijk om hetzelfde design te creëren. Wat vaak wel van belang is bij de keuze voor een bepaald ontwerp bij je website, is de vraag of je gemaakte ontwerp ook op een mooie manier verwerkt kan worden in de website. Passen alle modules die op de home pagina komen bijvoorbeeld wel bij je ontwerp? Wanneer je een ontwerp voor je website wilt (laten) maken, is het dus van belang om eerst een duidelijk beeld te hebben van de functionaliteiten die in de website worden ingebouwd. Wanneer je hiervan op de hoogte bent, kun je er namelijk rekening mee houden in je ontwerp.

 

Is de snelheid van mijn website afhankelijk van het gekozen CMS?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. De snelheid van je website is namelijk afhankelijk van veel meer factoren dan enkel het gekozen CMS. Zo zijn bijvoorbeeld de grootte van je website, het aantal geïnstalleerde plugins en de capaciteit van de server waarop je website wordt gehost van groot belang in het bepalen van de snelheid van je website. 

 

Nu we weten waar een CMS allemaal géén invloed op heeft, is de volgende vraag natuurlijk waar het CMS dan allemaal wel invloed op heeft. In onze volgende blog geven we je dan ook antwoord op deze vraag. Bovendien krijg je in de derde blog in deze blogserie een antwoord op de vraag waarom wij bij ezCompany nu juist voor Drupal kiezen.