Door Bas in Drupal

Hoe kies ik het juiste CMS voor mijn website?

Voordat je aan de slag gaat met de ontwikkeling van een nieuwe website, is het van groot belang om helder voor ogen te hebben wat voor soort website je wil, met welk CMS en bij welke leverancier je die website wil laten ontwikkelen. Om je enigszins op weg te helpen bij dit traject, geven wij vandaag een stappenplan om te doorlopen wanneer je een nieuwe website wil laten ontwikkelen. 

Stap 1: Betrek de gebruikers van je website bij je project

Het belangrijkste bij elke website is om de gebruiker centraal te stellen. Of dat nu je klanten, je werknemers of internetgebruikers in het algemeen zijn, houd altijd in gedachte dat zij de website moeten gaan gebruiken. Ga dus in gesprek met de toekomstige gebruikers van de nog te ontwikkelen website en vraag ze naar hun ervaringen, wensen en tips.

 

Stap 2: Bepaal wat je nodig hebt

Om de eisen waaraan de website moet voldoen helder voor ogen te krijgen, is het slim om zogenoemde scenario's op te stellen. Een scenario voor een gemeentewebsite kan bijvoorbeeld zijn 'als bezoeker van de website wil ik eenvoudig een paspoort kunnen aanvragen en direct online een afspraak kunnen inplannen.' Maar ook 'als beheerder van de website wil ik eenvoudig nieuwe berichten op de website kunnen plaatsen' is een scenario. Scenario's kunnen dus vanuit verschillende gebruikers van de website beschreven worden. Aan de hand van de scenario's die je opstelt, kun je vervolgens afleiden welke functionaliteiten de website dus moet bevatten.

 

Stap 3: Verken de verschillende beschikbare CMS'en

Als je eenmaal helder voor ogen hebt welke functionaliteiten de website moet bevatten, is het tijd om te gaan kijken welk CMS je de beste mogelijkheden geeft om de vereiste functionaliteiten te ontwikkelen. Een vergelijking van de verschillende open source CMS'en als Drupal, Wordpress, Typo3 en Joomla! vind je in deze blogpost.

Daarnaast is het verstandig om na te gaan hoe de roadmap van een bepaald CMS eruit ziet. Hoe heeft een CMS zich de afgelopen jaren ontwikkeld en wat voor ontwikkelingen of features staan er nog op de planning? 

 

Stap 4: Ga op zoek naar een leverancier

Als je eenmaal besloten hebt voor welk CMS je kiest, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte leverancier van dat bepaalde CMS. Voordat je direct offertes aan gaat vragen bij een tiental verschillende partijen, is het raadzaam om je eerst te verdiepen in de bedrijven die je tegenkomt. Kies uit deze lijst vervolgens twee of drie partijen om een offerte bij aan te vragen, en zorg ervoor dat deze bedrijven allemaal met hetzelfde CMS werken zodat je een goede vergelijking kunt maken.

 

Stap 5: Verdiep je in de werkwijze van het bedrijf 

Je kunt natuurlijk enkel op basis van de verschillende offertes besluiten met welk bedrijf je verder wil gaan, maar het is verstandig om naast de kosten, ook eens de werkwijze van het bedrijf te bekijken. Bij ezCompany werken we bijvoorbeeld met Scrum. Voor ons werkt dat heel goed, maar wellicht werk jij als klant liever op een andere manier. Dan is het goed om daar van tevoren naar geinformeerd te hebben zodat je niet verrast wordt op het moment dat je het project aanvangt. 

 

Stap 6: Aan de slag

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om met de partij van je keuze aan de slag te gaan. Bij ezCompany gaan we altijd van start met een Scrumtraining en daarna een Sprint 0 ( de kick-off van een Scrum project) om het verloop van het project te kunnen bepalen. 

 

 

Wil je meer weten over het kiezen van het juiste CMS, over het CMS van onze keuze: Drupal, of over Scrum? Neem dan contact met me op en dan vertel ik je er graag meer over!