ezCompany ontwikkelt grootste Drupal 8-project in Nederland

De nieuwe website van Erasmus Universiteit Rotterdam is het grootste Drupal 8-project in Nederland, en wij mochten ’m bouwen! Een team van ezCompany heeft met IT-medewerkers van de universiteit en een groot deel van de Nederlandse Drupal Community in slechts tien maanden tijd een nieuw, veilig, responsive, toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk Drupal 8-platform neergezet.

De nieuwe website www.eur.nl vervangt het oude TYPO3-systeem, en bestaat uit meerdere subsites voor de diverse faculteiten en instituten. Een belangrijk uitgangspunt van het project was ‘multichannel content’, middels één CMS. Waardoor content maar één keer gemaakt hoeft te worden en vervolgens in meerdere websites en kanalen gebruikt kan worden.

Uitdaging

Het opknippen van de website in een hoofdsite met nevensites voor de faculteiten en instituten, in combinatie met hergebruik van content, bleek vrij lastig.

Machiel van Lieshout, scrum master en projectleider bij ezCompany legt uit: ‘De verschillende subsites hebben elk hun eigen navigatiemenu, taal, kleur, logo, vormgeving en nette URL in verband met de vindbaarheid. En daar moet je dus rekening mee houden, maar tegelijkertijd moet het systeem ook werkbaar blijven, veilig zijn én aan toegankelijkheidseisen voldoen, zoals de minimale contrastverhouding voor mensen met een visuele beperking. Bovendien wilden de faculteiten en instituten graag content delen maar óók de mogelijkheid hebben om er eigen content aan toe te voegen. Omdat dit verschillende pagina’s met vergelijkbare content oplevert, riskeer je weer SEO-strafpunten van zoekmachines.’

Al deze eisen van het omvangrijke project (gedeelde content, subsite-specifieke layout, twee verschillende talen, werkbaarheid, optimale veiligheid, toegankelijkheid, SEO) vormden samen de grootste uitdaging tijdens het ontwikkelen van de de multisite. Maar de projectdoelen zijn behaald – binnen het budget en de deadline – en het resultaat mag er zijn: een moderne website met acht subsites voor de faculteiten en negen voor de instituten. Zoals www.eur.nl/en/ese, www.eur.nl/fw, www.iss.nl, www.mastercitydeveloper.nl en www.ihs.nl.

Website Erasmus Universiteit

De website is niet alleen omgezet van TYPO3 naar Drupal 8, er is veel meer gedaan dan dat. Er zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd en het redactiemodel is vernieuwd. Ook is de website volledig responsive gemaakt, wat de oude helemaal niet was. Een flinke klus, maar de website toont nu optimaal, op verschillende apparaten en schermformaten.

Door de integratie met achterliggende bronsystemen kan de website bovendien worden voorzien van allerlei interessante gegevens. Onderzoekers zijn zo bijvoorbeeld goed te profileren doordat ook al hun publicaties van het bronsysteem automatisch bij hun profiel worden getoond.

Content

In totaal zijn 80.000 pagina’s en 20.000 media-items van de oude website beoordeeld en teruggebracht naar in totaal 12.000. In eerste instantie door geautomatiseerde migratie, maar daarna is elke pagina gecontroleerd en gecorrigeerd door een team van dertig redacteuren. En veel belangrijke (landings)pagina's zijn met de hand opnieuw aangemaakt.

Het ‘EUR-team’ heeft een heel mooie prestatie geleverd, maar het werk zit er voorlopig niet op. Machiel: ‘We zijn bezig om nog wat verbeteringen door te voeren en de puntjes op de i te zetten. Ook blijven we voorlopig meehelpen met het beheer van de website.’

Ook samen een slimme website bouwen?

Bel of mail Bas.