ezPlaces #1: Tilburg

ezCompany is gevestigd in drie verschillende Nederlandse steden. Die alle drie zo hun charme hebben. Maak kennis met onze locaties en de hotspots in de buurt. In deel 1 van dit drieluik: Tilburg.

Sollicitatiegesprek of meeting bij ezCompany in Tilburg? Trek er eens extra tijd voor uit en bezoek een paar leuke adresjes en interessante plekken. Zoals deze op de route van ons kantoor naar het station...

1. Het Nwe FAXX - duurzame eyecatcher

ezCompany’s hoofdkantoor bevindt zich in Tilburg, in Het Nwe FAXX.

 

Naast de ontwikkelteams zijn in het FAXX ook de ondersteunende afdelingen gehuisvest. En behalve ezCompany vind je in het gebouw een tiental andere ondernemingen uit de creatieve industrie, waaronder Webscale, 48Street en Datacon.

Het pand, ontworpen door Rietveld Architects uit New York, is – behalve een fijne werkplek – een eyecatcher in de Tivolistraat; het heeft een transparante, glazen buitenkant die bedekt is met groene ‘bladeren’.

Het FAXX is zo goed als energieneutraal en daarmee het meest duurzame gebouw van Tilburg. Koelte en warmte worden opgewekt met behulp van grondwater en hergebruik van de warmte van computers. En tachtig procent van het beton van het vorige pand is hergebruikt.

2. Veemarktkwartier - creatieve hotspot

Het FAXX ligt in het Tilburgse Veemarktkwartier (VMK). Vroeger werd hier handel gedreven op de Veemarkt, tegenwoordig is het 'de stadszone voor muziek, creatie en innovatie'.

 

In het gebied hebben zich allerlei creatieve ondernemers gevestigd, van kleine zelfstandigen tot grote, innovatieve bedrijven. Maar ook gezellige eettentjes en terrasjes.

Én natuurlijk 013, het grootste poppodium van Nederland. Alleen al in de grote zaal kunnen 3000 muziekliefhebbers. 013 organiseert regelmatig liveconcerten, dance- en clubavonden, en festivals.

Pal tegenover 013, in een prachtig Rijksmonument uit 1923, vind je Dudok. Vroeger was het een parochiehuis, nu een brasserie. Probeer zeker de bekende Dudok appeltaart. Heb je zeeën van tijd? Ga dan voor de high tea.

013

3. Spoorzone - industrieel & vernieuwend

Midden in de stad ligt de Spoorzone, aan het spoor en het station. Het gebied is een mix van cultureel erfgoed en nieuwe architectuur. Je vindt er grote, historische gebouwen, zoals het Deprezgebouw en de Polygonale loods.

Ook RAW (Restaurant Altijd Welkom) zit in een groot industrieel pand, waar vroeger treinen werden gerepareerd. Alleen al voor het interieur wil je naar deze culinaire hotspot: de houten meubels en wanden, hoge ramen, originele lampen, retro-items en open keuken zorgen voor een bijzondere sfeer. Qua eten is de biefstuk een aanrader!

 

4. Centraal Station - herkenbaar dak

Het meest opvallende van het Centraal Station van Tilburg van architect Koen van der Gaast is het ‘kroepoekdak’. Dit wordt in de volksmond zo genoemd vanwege de kenmerkende golvende vorm.

In de afgelopen jaren is het station flink vernieuwd. Het kreeg een nieuwe entree, een brede reizigerspassage (die de noord- en zuidkant van Tilburg verbindt), en liften en roltrappen. De oude stationshal is bovendien compleet gerenoveerd. Mooie originele details: de oude stationsklok, kroonluchters en kleurrijke glasmozaïeken. In de toekomst krijgt het dak een schilderbeurt, en komen er nieuwe fietsenstallingen.

 

Plattegrond centrum Tilburg