Door Bas in DVG

Drupal voor Gemeenten (update)

In het voorjaar van 2014 ging de eerste Drupal voor Gemeenten (DvG) website – die van gemeente Vught – live. Sindsdien is ook de DvG-distributie beschikbaar voor iedereen die gebruik wil maken van deze kant-en-klare open source toptakenwebsite speciaal voor gemeenten. Inmiddels hebben er al weer een hoop veranderingen plaatsgevonden rondom Drupal voor Gemeenten, en dus vonden wij het hoog tijd voor een update! 

Wie maken er gebruik van?

Sinds het beschikbaar stellen van de DvG-distributie, hebben al heel wat gemeenten ervoor gekozen om met de distributie aan de slag te gaan. De gemeenten die op dit moment gebruikmaken van de DvG-toptakenwebsite, zijn gemeente Vught, Almelo, Venlo, Haarlemmermeer en Oude IJsselstreek. Daarnaast zijn ook de DvG-websites voor de gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Leeuwarden, Tubbergen, Dinkelland, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort, Zevenaar en Halderberge op dit moment in ontwikkeling. 

Welke gemeenten volgen?

De DvG-distributie begint inmiddels steeds meer naamsbekendheid te verwerven in gemeenteland. Zo gaan gemeenten steeds vaker specifiek op zoek naar een DvG-leverancier voor hun nieuwe website, en wordt Drupal voor Gemeenten zelfs al regelmatig in aanbestedingen genoemd als voorwaarde. Steeds meer gemeenten zien dus de kracht van de distributie in:

  • toptaken-geïnspireerde website voor de bezoekers en burgers
  • gebruiksvriendelijk CMS voor de redactie en beheerders
  • volledig webrichtlijnen-proof voor optimale toegankelijkheid
  • 100% responsive ontwerp voor zowel desktop, tablet en mobiel
  • gedeelde en beproefde basisfunctionaliteit van andere gemeenten
  • op basis van standaarden en open source
  • zonder vendor lock-in
  • met flexibiliteit voor gemeente-specifieke wensen
  • beoordeeld door externe auditors op Logius DigiD eisen geoptimaliseerde hosting in samenwerking met Webscale

Dat is mooi want zo kunnen we met steeds meer gemeenten en leveranciers blijven werken aan één flexibel product waar burgers en ondernemers van gemeenten baat bij hebben.

‘De nieuwe website van de gemeente Vught is zo ingericht, dat burgers deze taken zo snel mogelijk kunnen afronden.’

Team DvG bij ezCompany

Wij bij ezCompany zijn op dit moment ook hard aan de slag met een aantal Drupal voor Gemeenten websites. Kort geleden hebben we zelfs het DvG-team in het leven geroepen. Dit team focust zich volledig op de Drupal voor Gemeenten websites, en is dus ook gespecialiseerd in het snel en vakkundig opzetten van een goed functionerende toptakenwebsite. 

Frank Schaap

Algemeen advies & consultant

Ralph van den Houdt

Ontwikkeling binnen DvG-team

 

Machiel van Lieshout 

Product-owner DvG