Door Milou in Drupal

De invloed van een open source CMS op je website

In onze vorige blogpost heb je kunnen lezen over een aantal misvattingen op het gebied van verschillende open source Content Management Systemen. Na het lezen van die blogpost weet je dan ook precies welke factoren binnen je website niet afhankelijk zijn van het open source CMS dat je kiest. Maar welke factoren zijn er dan eigenlijk wel afhankelijk van het open source  CMS dat je kiest? In deze blogpost krijg je een antwoord op die vraag.

Bepaal het soort website dat je wilt laten ontwikkelen

Voordat je beslist over het soort open source CMS dat je wilt gaan gebruiken voor je website, is het belangrijk om eens goed op een rijtje te zetten wat voor website je precies wilt (laten) ontwikkelen en wat voor functionaliteiten er allemaal in je website moeten komen. De uitkomsten van deze overweging kunnen namelijk vaak al een voorkeur voor een bepaald CMS met zich meebrengen. Wil je bijvoorbeeld een simpele website waar je regelmatig nieuwe artikelen op plaatst, dan is Wordpress waarschijnlijk een goede keuze, maar wil je een uitgebreide website waar bezoekers en eventueel ook medewerkers moeten kunnen inloggen op een systeem, dan ligt Drupal meer voor de hand.

Als je eenmaal helder voor ogen hebt wat voor website je wilt, dan kun je je gaan verdiepen in de voor- en nadelen van de verschillende CMS’en.

 

De snelheid en het gemak waarmee een website ontwikkeld kan worden

De snelheid en het gemak waarmee een website ontwikkeld kan worden, hangt natuurlijk grotendeels af van de complexiteit van de te ontwikkelen website. Zo kan een simpele website net zo snel in Drupal worden ontwikkeld als bijvoorbeeld in Wordpress. Zodra de complexiteit van de website groter wordt, is de architectuur van het systeem bepalend. 

Wel is het zo dat de leercurve van Wordpress voor een ontwikkelaar lager is, waardoor het meer voor hand ligt om een kleinere website in Wordpress te ontwikkelen. Je hoeft je dan namelijk geen nieuwe technieken eigen te maken als je alleen contributed modules (door de community ontwikkelde modules) gebruikt. Ook in Drupal kun je vrij snel een kleinere website ontwikkelen, zolang je maar geen custom werk doet. Als je wel custom werk wil doen, dan wordt Drupal wat ingewikkelder dan Wordpress, maar dan heb je ook wel meer mogelijkheden dan je bij Wordpress hebt. 

 

De mogelijkheden voor het toevoegen van extra functionaliteiten

Bij zowel Wordpress als Joomla en Drupal is het mogelijk om extra functionaliteiten toe te voegen aan een basisontwerp. De hoeveelheid beschikbare uitbreidingen en de werking daarvan verschilt echter per CMS. Zo heeft Joomla zo’n 8000 uitbreidingen beschikbaar, terwijl er voor Drupal al ruim 15.000 uitbreidingen beschikbaar zijn. Ook de kwaliteit van de beschikbare uitbreidingen verschilt nogal per CMS. Waar bij Joomla nogal eens plugins gevonden worden die heel je website om zeep kunnen helpen, is die kans bij Drupal modules een stuk kleiner. Drupal heeft namelijk een dedicated security team dat modules controleert, en bovendien een actieve community die constant bijdraagt aan de veiligheid en kwaliteit van de modules.

Voordat je besluit om een bepaalde plugin te installeren, is het wel belangrijk om te kijken naar de statistieken van een bepaalde module. Zo kun je op www.drupal.org/projects per plugin bekijken hoeveel bugs er gerapporteerd zijn, hoe vaak de plugin is gedownload enzovoorts. Door je gezonde verstand te gebruiken, kun je dan vaak wel opmaken uit deze statistieken of het wel of niet verstandig is om de plugin te installeren.

 

Het betalen voor extra functionaliteiten

Alhoewel de basisinstallatie van het CMS bij Wordpress, Joomla, TYPO 3 en Drupal open source en dus gratis te downloaden is, verschilt het per CMS of je wel of niet moet betalen voor het kunnen downloaden en installeren van extra modules. Bij Wordpress zijn namelijk veel modules alleen te installeren na betaling, terwijl bij Joomla en Drupal vrijwel alle modules gratis te downloaden zijn. Bij Wordpress is het echter vaak wel weer zo dat je bij een betaalde module support krijgt bij het installeren en updaten van de module.

Nu we duidelijk op een rijtje hebben waarin de vier besproken CMS’en van elkaar verschillen, is het tijd om in te zoomen op het CMS dat wij bij ezCompany vrijwel altijd gebruiken: Drupal. In de volgende blogpost in deze blogserie vertellen we je dan ook meer over onze keuze voor Drupal.

Lees ook:

Deel 1 van deze blogserie gemist? Hier kun je hem teruglezen: 
Misvattingen over Drupal en andere open source CMS'en

Lees ook deel 3 over de voordelen van het werken met Drupal!